Banner - Nieuws
Home > Nieuws > FNRS Zitcompetitie 2015

FNRS Zitcompetitie 2015

 
De FNRS Zitcompetitie gaat dit voorjaar voor de 12e maal van start. Door mee te doen met de FNRS Zitcompetitie maken de deelnemende ruiters zich niet alleen een goede houding en zit eigen, maar kunnen zij zich tijdens de competitie meten met ruiters die rijden op andere FNRS Ruitersportcentra.
De winnaars uit de vier categorieën ontvangen de hoofdprijs, het inmiddels bekende en begeerde 'Dagje Academy', welke vanuit de FNRS in samenwerking met Academy Bartels aan de ruiters wordt aangeboden. De ruiters ontvangen tijdens het 'Dagje Academy' onder andere een les van Imke Schellekens-Bartels

Op zaterdag 2 mei 2015 is de Selectiewedstrijd voor de FNRS Zitcompetitie.
Opgeven kan v/a 1 april 2015 na 14.00u. 
 
Mocht je meer informatie willen kijk dan op de site van de FNRS of vraag het aan je instructrice. 
Per categorie mogen er drie ruiters door naar de Regiofinale
 

 

Categorie indeling
 
Alle deelnemers aan de FNRS Zitcompetitie moeten in het bezit zijn van een geldig FNRS Ruiterpaspoort. Deze ruiters moeten een aantoonbare registratie hebben van deelname aan de F Proeven en mogen niet in het bezit zijn van een KNHS Startpas.
 
Ruiters die zich opgeven voor de regiofinale worden gecontroleerd op zowel het FNRS Niveau als op het bezitten van een startpas (KNHS of Manege startpas). De startpas mag niet uitgegeven zijn in het jaar dat de ruiter deel wil nemen aan de FNRS Zitcompetitie. Dit betekent dat wanneer de ruiter betaald heeft voor de startpas (actief of niet-actief), hij niet mag deelnemen aan de regiofinale. Mocht blijken dat een deelnemer wel in het bezit is van een startpas, dan wordt deze deelnemer uitgesloten van deelname aan de regiofinale.
 
 
Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, wel in het bezit van een F4 diploma
Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, wel in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus
 
 
Op 1 april 2015 wordt het niveau van de ruiter gemeten. Op 1 september 2015 wordt de leeftijd van de ruiter gemeten.

 

Hoe word je beoordeeld tijdens de FNRS Zitcompetitie?

 

Zit en inwerking van de ruiter

Tijdens de zitcompetitie worden de zit, inwerking en de algemene indruk die de ruiter maakt beoordeeld tijdens de uitvoering van de zitproef. De onderdelen worden bekeken aan de hand van de beoordelingscriteria voor houding en zit van de ruiter zoals bij de F Proeven. Daarnaast is op het protocol van de zitproeven een aantal aanvullende criteria toegevoegd. De ontspanning en onafhankelijke zit van de ruiter, evenals de beginnende inwerking op het paard (teugel- en beenhulpen) worden beoordeeld.

De houding en zit van de ruiter worden beoordeeld op basis van de volgende punten in het officiële protocol:

  • De onafhankelijke zit van de ruiter
  • De balans van de ruiter
  • De houding van de ruiter
  • De beenligging en de juistheid van de beenhulpen van de ruiter
  • De handhouding en de juistheid van de teugelhulpen van de ruiter
  • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
  • De algemene indruk 

 

Onder de algemene indruk wordt het voorkomen van ruiter en paard, de saamhorigheid en de harmonie tussen ruiter en paard verstaan.

Tijdens de regio-, kwart-, halve- en finale mogen halve punten worden gegeven op het protocol, zo kun je bijvoorbeeld een 7,5 krijgen voor de balans van de ruiter.

 

De figuren

In de zitproef staat een aantal nieuwe figuren en bekende figuren welke worden gebruikt tijdens de F Proeven. De wijze van het gereden figuur wordt niet beoordeeld, wel hoe de ruiter rijdt tijdens het figuur, meegaat in de bewegingen van het paard en zich gedraagt.