Wedstrijden voor Manegeruiters

De wedstrijden voor manegeruiters bestaan uit diverse proeven, waarvan dressuur de basis is.

Zodra ruiters/amazones het rijden enigszins onder de knie hebben, en in overleg met een van onze instructrices, kunnen ze meedoen met de F Proeven. Deze lopen op in niveau van F1 tot en me F15. Er worden voorgeschreven figuren gereden in stap, draf en galop. 

Het handboek ‘Leer paardrijden met plezier’ (verkrijgbaar bij Ruiterhuys Groenendaal) wordt gebruikt als leidraad en voor theorie-examens.

Naast de F proeven worden door de KNHS ook vaardigheidsproeven (Va- proeven) en de Springproeven (S-proeven) aangeboden.

Stal Groenendaal houdt regelmatig deze proeven.

De eerst volgende wedstrijden zijn op:

  • Zaterdag 18 mei 2024, F-proeven voor ruiters van TPG/TTG of F9 en hoger. Deze wedstrijd wordt buiten verreden. Opgeven v/a 6 mei na 16.00u
  • Zaterdag 8 juni 2024 F-proeven. Opgeven v/a 6 mei na 16.00u

Opgeven kan alleen in de kantine door een paard/pony te kiezen, je ruiterpaspoort in te leveren en te betalen ( € 17,- per proef). 

Vanaf november 2022 rijden we de proeven uit het nieuwe proevenboekje! (versie 2022) Deze zijn nu beschikbaar bij Ruiterhuys Groenendaal.

Met de inschrijving voor deze wedstrijd geeft de deelnemer tevens toestemming voor het maken van beeld- en/of geluidsopnamen tijdens de wedstrijd voor verslaglegging en promotiedoeleinden op websites, social media en offline publicaties. De wedstrijdorganisatie heeft het volledige recht op het gebruik van de betreffende beelden/opnamen. De deelnemers kunnen geen aanspraak maken op enige vergoeding of iets dergelijks in dit verband.

Kledingvoorschriften van de ruiter tijdens de FNRS-wedstrijden

Kledingvoorschriften van de ruiter in dressuurproeven, vaardigheidsproeven, springen en western; 

  • Een volgens de geldende wettelijke norm goedgekeurd veiligheidshoofddeksel is verplicht voor iedereen die op een paard zit. (ook verplicht bij het losrijden of inspringen). 
  • Een wedstrijdtenue bestaande uit een rij-jas, type colbert met een overhemd, dressuurblouse of wedstrijdshirt met een witte, beige of gele rijbroek.
  • Ook mag er gereden worden in een manegetenue (Groenendaal-trui of Groenendaal-polo met logo in combinatie met een wit overhemd of wit shirt met lange mouwen. Het manegetenue is vrij van kleur wat betreft effen gekleurde rijbroek en bovenkleding.) Bij warme weersomstandigheden kan de organisatie besluiten, dat de rij-jas tijdens de proef mag worden uitgelaten en dat er dan in zomertenue (lichtgekleurde blouse, of shirt met korte of lange mouwen, het dragen van een bodywarmer is hierbij toegestaan) gereden kan worden. 
  • Een overhemd, dressuurblouse of shirt moet lange of korte mouwen hebben en een hoge boord of kol. 
  • Handschoenen zijn niet verplicht, maar draagt men deze wel, dan moeten ze licht gekleurd zijn, voor een optimale beoordeling van de handhouding. 
  • Een paar rijlaarzen of jodphurlaarsjes in combinatie met gelijk gekleurde, gladleren/gladde kunstleren chaps (zonder franjes). 
  • Het is toegestaan om met een bodyprotector en/of airjacket te rijden tijdens de wedstrijd.
  • De maximale toegestane lengte van een springzweep is 75 cm, een dressuurzweep voor pony’s mag maximaal 100 cm en voor paarden 120 cm lang zijn inclusief slag. Bij springproeven is alleen een zweep van maximaal 75 cm toegestaan. Overmatig of verkeerd gebruik van zweep, teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing. Na één waarschuwing volgt uitsluiting.