Wat is een F-proef?
Bij een F-proef rijdt je alleen in de bak en volg je de instructies van de voorlezer. Die leest de proef van ongeveer 7 minuten. Het gaat erom dat je de opdrachten zo netjes mogelijk uitvoert. Een jury beoordeelt hoe je dat doet. Hij of zij let daarbij op de figuren die je rijdt, je tempo en overgangen, je houding/zit en de uiterlijke verzorging. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt met het paard en één harmonieus geheel vormt.
Inschrijven op het juiste niveau
Bij de eerste keer deelt je instructeur je in de juiste proef passend bij jouw rijniveau. Daarna bepalen je resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau.
Naar een volgend niveau
Als je 210 punten of meer behaalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt. Er zijn 35 onderdelen, je hebt dan gemiddeld een 6 voor alle onderdelen behaald. Vanaf de F1 t/m de F8 zijn er 2 promotiepunten (PP) nodig om door te gaan naar de volgende proef. Vanaf de F9 zijn er 3 promotiepunten (PP) nodig om door te stromen. Per proef kan je 1 PP krijgen.
Oefenen
In de week voor de proeven kan je vragen aan de instructie of je in de les het proefje kan rijden. Zo weet je een beetje wat er komen gaat. Natuurlijk kun je er ook zelf mee aan de slag gaan.
Bij het boek Paardrijden met plezier (verkrijgbaar bij Ruiterhuys Groenendaal) zit een F-proevenboekje. Lees jouw proef alvast eens goed door.
Extra tip: print een A4-tje met de bak en de letters uit en oefen met je vinger of met pen de figuren van jouw proef op papier. Als je nog beter wilt oefenen kan je ook een privé les afspreken om samen met de instructeur de proef nog eens door te nemen.
Voorbereiden
Een paar dagen voor de wedstrijd is de startlijst klaar. Die vind je dan op de website. Je ziet dan wie er op welke pony start. Je kunt dan samen met andere ruiters afspraken maken over de verzorging van de pony. Bij de proeven is de pony altijd tot in de puntjes verzorgd: helemaal schoon en de manen gevlochten. Weet je niet hoe dat moet? Vraag dan aan de andere ruiters om het samen te doen en het je te leren. Het poetsen van de pony doe je ruim voordat de eerste ruiter op die pony start. Neem alles mee: je kleding, schoenen, cap, haarnetje en handschoenen. En vergeet ook je poetsspullen, elastiekjes voor de vlechtjes niet!
Starten
Op de dag van de wedstrijd zorg je dat je er minstens een uur voor je eigen starttijd bent. De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen. Bij de inrijbak is altijd iemand die je dat kan vertellen. Wees op tijd gereed en wees flexibel. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de pony kun je vooraf even inrijden. Doe dat rustig en maak je pony niet te moe. Houd ook rekening met de andere ruiters: ook zij willen een frisse pony die er ook na twee ritjes nog netjes uitziet. Draag de pony daarom altijd netjes over aan de volgende ruiter.
Afzadelen
De laatste ruiter zet de pony weer op stal. De knotjes haal je direct uit de manen, het zadel en hoofdstel ruim je schoon op.
Beoordeling
De onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10. 0. = niet uitgevoerd 1. = zeer slecht 2. = slecht 3. = tamelijk slecht 4. = onvoldoende 5. = matig. 6. = voldoende 7. = tamelijk goed 8. = goed 9. = zeer goed 10. = uitmuntend.
Een vergissing in de proef wordt bestraft: – 1e maal = 2 punten aftrek – 2e maal = 4 punten aftrek (totaal –6) – 3e maal = 8 punten aftrek (totaal –14) – 4e maal = uitsluiting. Gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef maar komen in het betreffende cijfer tot uitdrukking.
Prijsuitreiking
Na afloop is er een prijsuitreiking, de tijd hiervan staat op de startlijst.
Je ontvangt dan je protocol. Daar staan alle onderdelen van je proef op met je cijfers. Als je meer dan 210 punten hebt, krijg je een ‘promotiepunt’. Je persoonlijke puntenaantal is voor jou het meest belangrijk. Daarnaast krijgen de beste ruiters in iedere categorie ook een prijs. Dat is natuurlijk ook leuk! Het aantal prijzen per categorie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de hoogte van de scores.
Meer over de niveaus
F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven.
F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.
F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.
F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.
F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.
F13 t/m F15
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts. Deze oefeningen vergen veel oefening van jou en je instructeur. De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen in deze hogere proeven.
Theorie examens
Aan verschillende F Proeven zijn theorie-examens gekoppeld. Dit zijn de F2, F4, F6, F8, F10 en F12 . De theorie die je moet leren voor deze examens, staat in het handboek Paardrijden met plezier dat je bij Ruiterhuys Groenendaal kunt aanschaffen. Op de wedstrijddag kijk je van te voren hoelaat je theorie examen moet doen. Dit staat op de startlijst. Op dit vragenformulier staan 10 meerkeuzevragen met voor elke vraag 3 mogelijke antwoorden. Je vult het direct in en geeft het terug aan het wedstrijdsecretariaat.
Diploma
Ook kun je voor de even F-proeven een diploma behalen. Als je voldoende promotiepunten hebt behaald (en eventueel ook je theorie), wordt er een diploma voor je aangevraagd